Süli István

Középiskolás koromban kezdtem el a fotózást az orosházi gimnáziumban fotószakkör keretében. Ugyanott szerettem bele a néptáncba, amit később tizenkét éven keresztül folytattam aktívan Szegeden, az egyetem néptánccsoportjában, amely kapcsán nagyon közel kerültem a néprajzhoz és a népzenéhez.

Foglalkoztatott az ember, különösen a vidéki emberek élete, környezete, és akkor vagyok elégedett, ha fotóimon közvetlenül, vagy közvetve mindezek megjelennek. Szívesen fotografálom hazánk legkülönbözőbb területein népi építészetünk még fennmaradt emlékeit, a falusi házakat, templomokat, temetőket. Középiskolai nyelvtanári tevékenységem mellett mindig vezettem fotószakkört is. Fontosnak tartom, hogy a fiatalok megismerkedjenek a fotózás rejtelmeivel, ezzel is formálva ízlésüket.

Szegeden bátortalanul ugyan, de egyszer ellátogattam a Fotóklubba. Ott ragadtam, s egy életre elköteleztem magam a fotózás mellett. 1970-től 1984-ig dolgoztam ott és tanultam többek között Horváth Dezsőtől, Szávay Istvántól és legfőképpen Dr. Lajos Sándortól. Néhány éven keresztül mint a klub titkára tevékenykedtem. 1983. március 15-én fényképész szakmunkás bizonyítványt szereztem Békéscsabán. 1984 óta a Debreceni Fotóklub tagja vagyok.

Fotószakkört vezettem:
- Szegeden a Rókusi Általános Iskolában és a Tanárképző Főiskolán
- Debrecenben a KLTE Gyakorló Általános Iskolájában és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában
- Hajdúböszörményben a Bocskai István Gimnáziumban.

2004-ben kaptam meg a MAFOSZ 'E-MAFOSZ Diplomás fotóművész' címét. 2007-ben nyertem el a MAOE fotóművészeti tagozatának tagságát.

Mobil: +36 20 4658201
e-mail: suli_ist@hotmail.com
honlap: www.suliistvan.extra.hu